lauantai 25. lokakuuta 2014

Saatatte muistaa

Posliinikukka-ajoilta tämän vanhan palvelijan:


Filmijärkkäri, joka filmeineen on ollut hiukan unohdettuna taas vuosikausia.

Tämän syksyn Strömsö-ohjelmassa oli mielenkiintoinen vieras valokuvaaja Cristoffer Relander, joka kuvaa päällekkäisvalotuksia.  Minun järkkärivanhuksella ei sellaisia temppuja tehdä, mutta filmikamerassahan sellainen tekniikka toimii. Olen innokas kameroiden räplääjä, mutta koulutuksen myötä olen tullut hirmuisen kriittiseksi omia (ja valitettavasti muidenkin) kuvia kohtaan.
Kliseinen on sana, joka hyökkää kuvasta silmiini valitettavan usein.

Olisi hienoa löytää kuvaamiseen joku juttu: mites Satu joskus mulle kirjoittikaan "en kuvaa taidolla, vaan tunteella. Tunteella kuvaamiseen kun löytyisi joskus oma tie.

Tässä muutama mielenkiintoinen päällekkäisvalotuskokeilu. Tämä olisi kyllä digillä helpompaa, mutta pitäis olla Nikon...

Oman tien etsijän otoksia:

Syksyn ja talven kohtaaminen

Äiti ja tytär


Täytyy tänne loppuun vielä lisätä, että kyllä nykyihminen on kärsimätön, kun kuvauksen lopputulosta ei jaksa muutamaa päivää odottaa, ollaan opittu sellaiseen heti näkyvillä ja saavutettavissa kulttuuriin.

7 kommenttia:

 1. Oh Päivikki!!! Nää on hienoja, vau! Hei nyt mä haluan tietää miten toi päällekkäisvalotus oikein tehdään?? Ja juu, täällä mennään tunteella edelleen, olis tosi kiva oikeasti osata myös KAIKKI tekniset kikat, todellakin. Mutta ihana sinä, kiitos tästä, painiskelen täällä valokuva-asioiden ja kuvaamisen kanssa opparini suhteen ja tämä, mitä tähän kirjoitit, oli hyvä muistutus itselleni, niinhän minä teen, kiitos tuhannesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä löytyy googlaamalla jotakin ohjeistusta sekä filmikameraan, että digikameraan, mutta olen käsittänyt, että vain nikonissa on automaattinen mahdollisuus päällekkäisvalotukseen. Filmikamerassahan tämä tapahtuu niin, että filmiä ei siirretä vaan pohjassa oleva filmin vapautus nappula painetaan alas. Kamalan hankala selittää, mutta googlaappa, löydät paljon erilaisia juttuja. Ja tekniikasta viis Satu, sulla on niin varma ja omaperäinen tyyli, myös teksteissä... Kadehdin!

   Poista
  2. Kiitos sulle, minäpä googlaan. Ja olisikin tosi makeeta kaivaa filmijärkkäri esiin, mulla taitaa olla siellä vielä vanha filmikin kesken :D jäi kuin nalli kalliolle!

   Kiitos tosi paljon , nää sun sanat vahvistavat mua nyt ihan huipusti! Kiitos.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Googlailemalla katsoin, että joku yläkoulun digikurssi oli myös opetellut tälaisia...

   Poista
 3. Anonyymi10/26/2014

  Ihania kuvia! t:Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sirpa! Jokohan tämä viesti tuli kotomaan kamaralta? ;)

   Poista