maanantai 9. kesäkuuta 2014

Matkapäiväkirjaa

Barcelonasta, taiteen ja muodon paratiisista.
Miten onkaan vaikea sanoin kuvata sitä kaikkea mitä voi muutamassa päivässä nähdä ja kokea. En lähtenyt Barcelonaan muodin tai shoppailun vuoksi, vaan tutustumaan taas yhteen kovin mielenkiintoiseen kaupunkiin euroopassa. Uusi ovi odotti avaamista.

Näkymä Montserratin luostarille

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme katolonian suureen mieheen Antoni Gaudiin. Art Nouveuaun tien  raivaajaan, ensimmäiseen arkkitehtiin, joka halusi uudistaa ja muokata rakennustaiteen täysin. Hänestä sanotaankin, että hän on ainoita modernisteja, joka radikaaleihin muutoksiin rakennustaiteessa kykeni.
Meille kerrottiin, että hän sairasti vaikeaa reumaa jo lapsena ja joutui olemaan paljon vuoteessaan, sieltä hän ihaili luontoa, puita ja sai ensimmäiset vaikutteensa niistä. Me vakuutuimme kertomuksesta ensimmäiseen kohteeseen tutustuessamme.


Hämmästyttävää rakennustaidetta, kaarevia muotoja, joutsenkaulaviivaa ja ruoskaniskuviivaa; art nouveauta aistit täyteen.
Park Güellin puistoon voi tutustua monilla nettisivuilla, linkitettynä tässä suuri ja parjattu wikipedia.

Seuraavava "Gaudi-kohteemme" oli  Sagrada Família, kirkko jota on rakennettu melkein 150 vuotta ja toiveissa on että se valmistuisi vuonna 2026. Ennen kirkkoon tutustumista nautiskelimme katukaffit. Oppaanamme tiistaipäivän oli Radio Novastakin tuttu Hannu Arvio. Hannu ei ollut pelkästään hyvä matkaopas, vaan hän oli myös oikein miellyttävä seuramies, jonka kanssa pohdiskelimme suomalaisuuden, espanjalaisuuden ja katalonialaisuuden hyviä ja huonoja puolia. Meillä oli oikein mielenkiintoiset keskustelut, jotka jatkuivat kirkkovierailun jälkeen lounaalla.  
Moni kommentoi kuvia nähtyään, varsinkin meillä nuoriso, että on kuin tähtien sota elokuvan hahmot ja lavasteet. Eipä ihme, sillä George Lucasin kerrotaan vierailleen Sagrada Famíliassa ja saaneen vaikutteita.Kuva Ruusa Saarinen

Muotoilja oli kaikesta näkemästään erittäin vaikuttunut: Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...
Barcelonan nähtävyyksiin tosin ei nelisen päivää riittänyt kuin pintaraapaisuun. Seuraavana päivänä matka jatkuin Montserratin luostarille ja Freixenetin kuohuviinitilalle, joten muistelot jatkuvat ehkä huomenna...

10 kommenttia:

 1. Oi, no on varmaan onnistunut reissu :)

  VastaaPoista
 2. Olisimpa ollut mukana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prahan reissun jälkeen sitten Barcelona listalle!

   Poista
 3. Anonyymi6/12/2014

  Kiva lukea matkakokemuksistanne. Me mennään syyslomalla ensin Costa Bravalle ja sitten Barcaan. Tässähän tuli jo monta matkavinkkiä. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Anna, näkemistä ja tutustumiskohteita riittäisi viikkokausiksi. Ensi viikolla vielä yritän kertoa perjantain kohteista eli Miron taidenäyttelystä, Camp Nousta, Olympia stadionista ja kansallismuseosta. Kansallismuseota emme jaksaneet enää kiertää, mutta suosittelisin kyllä sitä silti yhdeksi kohteeksi!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Tulipas kommentoitua oikein triplasti :)

   Poista
 4. Gaudi, ah! Kiitos näistä, me ei ehditty kirkon kulmille lainkaan. Ens kerralla sitten!

  VastaaPoista